Neuropatia diabetica -tratamente
Tratamentele efectuate in cadrul Centrului Preoteasa ,in cazul polineuropatiei diabetice au rezultate foarte bune.Programul de recuperare contine urmatoarele proceduri:impachetari cu namol sapropelic,TENS,magnetoterapie,masaje terapeutice,kinetoterapie.
Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, in care nervii sunt distrusi datorita nivelului crescut de glucoza in sange (hiperglicemie)
Simptomele neuropatiei diabetice
Simptomele difera in functie de tipul de organ pe care il deserveste nervul afectat. Initial simtomele pot lipsi sau pot trece neobservate, insa cu trcerea anilor leziunea nervoasa se poate agrava iar simptomele se pot accentua, daca nu se apeleaza la un tratament adecvat.
- la nivelul membrelor,in special cele inferioare (amorteala, intepaturi, furnicaturi, contractii musculare, scaderea sensibilitatii, durere, arsuri)
- atrofie musculara (degenerarea unui muschi) la nivelul mainilor si picioarelor
- sistem digestive (indigestie, greturi, stari de voma, balonare)
- sistem cardio vascular (hipertensiune ortostatica, scaderea tensiunii arteriale insotita de ameteli si transpiratie)
- sistemul renal (probleme de urinare)
- probleme sexuale (disfunctii erectile in cazul barbatilor si uscaciuni vaginale la femei)
- functionarea anormala a pupilelor
- slabiciune
- de multe ori scaderea in greutate si depresia insotesc neuropatia diabetic.
Tipuri de neuropatie diabetica
Neuropatia diabetica este clasificata :
- neuropatia periferica se mai numeste si neuropatia diabetica senzitivo-motorie sau simetrica, este cea mai frecventa (afecteaza membrele superioare si cele inferioare)
- neuropatia autonoma (vegetativa), afecteaza nervii care controleaza organele interne ( inima, vasele de sanguine, sistemul digestiv, renal, plamanii, organele sexuale ,glandele sudoripare, vederea, tensiunea arteriala)
- neuropatia focala afecteaza un singur nerv sau un grup de nervi (cel mai frecvent la nivelul incheieturii mainii,coapsei sau piciorului)
- neuropatia proximala se mai numeste neuropatia lombo-sacrata sau femurala. Ea debuteaza cu dureri la nivelul coapselor soldurilor si feselor pe o singura parte a corpului. Se intalneste la persoane in varsta cu diabet zaharat de foarte mult timp.
Cel mai des, bolnavii diabetici dezvolta polineuropatie, o combinatie intre neuropatia periferica si cea autonoma.
Cauzele neuropatiei diabetice
Factorii care contribuie la distrugerea sistemului nervos la bolnavii diagnosticati cu diabet:
- metabolici – glucoza sanguina crescuta, nivele anormale de grasimi sanguine si in unele cazuri nivel scazut de insulina
- neurovasculari – care duc la distrugerea vaselor sanguine ce aprovizioneaza nervii cu oxigen si nutrienti
- autoimuni – determina inflamatia nervilor
- mecanici – neuropatia incheieturii mainii
- ereditari – maresc susceptibilitatea la bolile nervoase
- comportamentali – consum de alcool, droguri, fumatul.
Diagnosticul de neuropatie diabetica
Neuropatia diabetica reprezinta o reala problema de diagnosticare, prin multitudinea de forme si asocieri posibile, indiferent daca este vorba de diagnosticul precoce ce poate preveni evolutia spre invaliditate sau despre diagnosticul diferential, cu o afectare nervoasa periferica de alta etiologie. In ambele cazuri nu mai colaborarea permanenta intre diabetolog si neurolog poate duce la o abordare diagnostica si terapeutica optima.
Examinarea neurologica si neurofiziologica are rolul dea confirma existenta, forma clinica si severitatea neuropatiei diabetice si da posibilitatea stabilirii unui tratament adecvat.
Evaluarea clinica neurologica trebuie completata de examenul electrofiziologic care intregeste profilul neuropatiei diabetice, dar permite si diferentierea intre diferitele forme de neuropatii precum si alte afectiuni nervoase periferice (vertebro-radiculare, inflamatorii, degenerative).
Masurarea vitezelor de conducere nervoasa (senzitiva si motorie) este un test ce permite cuantificarea afectarii fibrelor groase senzitive si motorii.
Electromiografia (EMG) este folosita pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului si pentru a determina tipul si suprafata distructiei nervoase
Diagnosticul de neuropatie diabetica se bazeaza pe simptomatologie, anamneza si examen fizic. In timpul acestuia, medicul verifica presiunea sanguina, frecventa cardiaca, forta musculara, reflexele si sensibilitatea la modificari de pozitie, vibratii, temperatura sau atingeri usoare.
Ecografia este folosita la examinarea sistemului urinar, pentru a verifica structura organelor si daca vezica se goleste complet dupa urinare.
Analize de laborator, indicate de medicul specialist, pentru screening-ul altor cauze diferite de diabet si care produc acelasi tip de simptome.
Tratamentul neuropatiei diabetice.
Tratamentul se concentraza pe profilaxia secundara (indepartarea factorilor de agravare) mentinerea nivelului glicemiei la o valoare tinta. Aceasta valoare poate fii mentinuta prin:
- tratament cu insulina sau antidiabetice orale,asa cum sunt prescrise de medicul de specialitate.
- intreruperea fumatului
- respectarea regimului alimentar
- executarea de exercitii fizice usoare in fiecare zi si programe de recuperare in centre specializate
- efectuarea controalelor periodice
- examinarea picioarelor joaca un rol important,deoarece persoanele cu diabet si mai ales cele cu neuropatie diabetica prezina afectarea sensibilitatii, iar o leziune la nivelul piciorului se poate infecta, crescand riscul de amputare daca infectia se va extinde la nivelul osului.
Magnetoterapia
Tratamentul unor patologii prin câmpuri magnetice pulsatile de joasă frecvență și intensitate mare, a găsit de multă vreme cel mai mare consens în cercurile științifice internaționale, în special în ceea ce privesc bolile cronice și degenerative.
Magnetoterapia folosește câmpuri magnetice pulsatile de joasă frecvență și de mare intensitate induse de curentul electric, datorită caracteristicilor sale este acum universal recunoscută, ca fiind cea mai potrivită tehnică pentru tratamentul patologiilor osoase și în special a osteoporozei.
Modificările biologice induse de câmpurile magnetice asupra membranelor celulare garantează o biostimulare capabilă să restabilească funcționalitatea corectă a celulei însăși.
Conform experiențelor diverșilor autori, în cazurile de osteoporoză, începând deja din a șasea ședință, există o regresie semnificativă a simptomelor dureroase și, și mai izbitor, se constată o creștere semnificativă a DMO (Bone Mass Density). Valoarea mare a fluxului de câmp magnetic (Gauss) generată de dispozitiv permite tratamentul pacientului chiar și în prezența aparatelor dentare sau a ghipsului.
LaMagneto X este un aparat de magnetoterapie conceput și indicat pentru tratamente de reabilitare și recuperare funcțională a patologiilor care afectează:încheietura mâinii, umărului, piciorului, gleznei ,genunchiului,intregul sistem motor scheletic,util in cazul atrofiilor și distrofiilor musculare ,vânătăi ,entorse,leziuni benigne, rupturi musculare dar și in cazul-osteoporozei,edem osos,osteonecroza,osteoartrita,bursita,PSH, tendinita .
LaMagneto X este, de asemenea, potrivit în special pentru tratamentul fracturilor și întârzierilor de consolidare.
Datorită intensității ridicate a câmpului magnetic pe care îl poate genera, LaMagneto X este deosebit de potrivit pentru tratarea fracturilor osoase chiar și în prezența bandajelor rigide sau a ghipsului.
Caracteristica distinctivă a dispozitivului LaMagneto X este posibilitatea de a gestiona două tratamente în același timp, setând timpi și programe diferite.
Contraindicații și efecte secundare
Femeile însărcinate, tuberculoză, diabet juvenil, boli virale (fază acută), micoză, pacienți cu cancer,
aritmii grave sau purtători de pacemaker, copii, purtători de proteze magnetizabile, infecții acute, epilepsie
Nu se cunosc efecte secundare semnificative legate de terapie și nici nu sunt raportate probleme legate de expunerea excesivă la câmp electromagnetice generate de dispozitiv.
Exista multiple programe ptr:
osteoporoza,osteoartrita,fracturi,epicondilite,epitrohleita,gonartroza,coxartroza,
dureri spate,hernii de disc,discopatii,lombosciatica,spondiloze,spondilite,
osteonecroza,PSH,crampe musculare,neuropatii,tunel carpian,zone cu proteza titan.
Osteonecroza- program specific pentru stimularea tesutului osos si a calma durerea.
Algodistrofie: program analgezic conceput pentru a atenua durerea în formele algodistrofice.
Leziunea cartilajului: program conceput pentru regenerarea țesutului cartilajului.
Leziune ligamentară: program conceput pentru recuperarea postoperatorie.
Edem osos: program specific pentru stimularea tesuturilor osoase in cazurile de edem osos.
Tendinită: program conceput pentru tratamentul inflamației țesuturilor tendonului.
Condropatie: program specific pentru osteoartrita (tip anume de condropatie), menit sa reduca inflamatia tesuturilor cartilaginoase.
Antiinflamator: program pentru ameliorarea afecțiunilor inflamatorii și dureroase.,util si in cazurile de recuperare postoperatorie.
Ulcere cutanate: program specific pentru cresterea circulatiei si scaderea zonei afectate, chiar si in cazurile de picior diabetic.
Discopatie: program specific pentru tratamentul patologiilor discului vertebral, în raport cu țesuturile osoase și cartilaginoase, util și în perioada postoperatorie.
Mialgie: program menit să stimuleze țesutul muscular și să crească oxigenarea.
Neuropatie: program specific pentru obținerea unui efect analgezic și antiinflamator asupra nervilor periferici.
Ruptura musculară: program menit să stimuleze țesutul muscular și să crească oxigenarea.
Crampe musculare: program conceput pentru a stimula tesutul muscular si a creste oxigenarea.
Rizartroza: program conceput pentru a reduce durerea și a încetini procesul degenerativ al mâinii.
Sindromul de impingement: program specific pentru reducerea inflamatiei in tesuturile umarului, pentru acest tip de patologie, cunoscut si sub denumirea de sindrom de impingement subacromial.
Sindromul tunelului carpian: program specific pentru ameliorarea simptomelor dureroase.
Proteza din titan: program specific pentru favorizarea osteointegrarii cu proteza de sold implantata.
Manșeta rotatorilor: program conceput pentru recuperarea funcțională și reducerea durerii pentru acest tip de patologie.
Tunelul tarsal – program conceput pentru a reduce durerea acestei patologii și a altor polineuropatii.
Sedintele variaza de la 30min-2h
Cele mai frecvente afectiuni tratate in cadrul cabinetului sunt:herniile de disc,spondilozele,dicopatii,gonartrozele,coxartrozele,artroze maini si picioare,entorse,fracturi,scolioze,cifoze,trompe infundate,PSH,reumatism articular,sindrom de tunel carpian,scleroza in placi,spondilita anchilozanta,pareze,paralizii.
Cum scapam de operatie in cazul herniei de disc lombare?
Centrul Preoteasa ofera solutii terapeutice in cazul herniei de disc pentru a scapa de actul chirurgical.
Discul intervertebral este o structură anatomică dispusă între corpurile a doua vertebre .El funcţionează ca un amortizor ,preluind şocurile şi solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor în viaţa de zi cu zi. Discul intervertebral are rolul de a permite mişcarea independentă a vertebrelor una faţă de alta, astfel ne putem apleca, roti sau efectua mişcări complexe ale trunchiului.
Discul intervertebral are in componenta un nucleu pulpos la interior şi un inel fibros la exterior.Nucleul pulpos este ca un gel care reţine apa ,cu rol in amortizarea şocurilor ,permitand mişcarea vertebrelor. Inelul fibros este dispus de jur împrejurul nucleului pulpos şi are rolul de a-l ţine pe loc, în tensiune, ca un ligament articular.
Hernia de disc lombară înseamnă uzura şi deplasarea nucleului pulpos către canalul medular, unde comprimă o rădăcină a unui nerv spinal.
Cele mai afectate discuri sunt ultimele 2 discuri lombare – L4 şi L5, datorită faptului că susţin şi cea mai mare parte din greutatea corpului, comparativ cu discurile de mai sus.
Primul pas pentru producerea herniei de disc lombare este aşa-numitul proces de degenerare a nucleului pulpos, care se produce în timp îndelungat, în condiţiile fie ale unor eforturi fizice mari, repetate, în special ridicarea de greutăţi, fie datorită sedentarismului prin muncă de birou cu menţinerea unor poziţii fixe îndelungate. În această perioadă pacienţii acuză dureri lombare joase şi o rigiditate a spatelui (blocaj).
Din punct de vedere fizic, această degenerare înseamnă o pierdere a capacităţii nucleului pulpos de a reţine apă, ceea ce îi schimbă proprietăţile fizice. El devine astfel mai puţin elastic şi mai puţin rezistent la şocuri, scade în înălţime şi se fragmentează. Din acest motiv între vertebre apar mişcări de forfecare (anormale), care, pe lângă că sunt dureroase, produc ruptura fibrelor din inelul fibros.
Următorul pas este producerea herniei propriu-zise, de obicei la un efort cu ridicare de greutăţi sau traumatism (cădere, accident rutier). Datorită greutăţii suplimentare, presiunea exercitată pe disc stoarce efectiv un fragment din nucleul pulpos printr-o zonă slabă (ruptură) a inelului fibros, pe care o măreşte. Acest moment este deosebit de dureros, durerea fiind resimţită ca un junghi violent în zona lombară care coboară pe picior.
În funţie de cât de mare este fragmentul de disc, există 3 tipuri de hernie:
1.-protruzia discală– este cea mai puţin gravă, practic un început de hernie; fragmentul herniat nu a părăsit complet spaţiul discal
2.-extruzia discală, sau hernia de disc propriu-zisă, este un stadiu mai avansat, în care fragmentul herniat este complet în afara spaţiului discal dar este încă în continuitate cu acesta.
3. hernia ruptă, cu fragment liber, migrat, este atunci când bucata de disc herniată nu mai are legătură cu discul de unde s-a desprins, fiind deplasată fie în sus fie în jos (mai des).
De cele mai multe ori hernia discului lombar se produce pe una din părţi (dreapta/stânga),astfel fragmentul de disc apasă pe una din rădăcinile nervilor spinali, ceea ce determină inflamaţia acesteia şi durerea pe picior (lombosciatica).
Uneori, o hernie voluminoasă apasă pe mai multe rădăcini si determina simptome complexe – aşa-numitul sindrom de coadă de cal.
În stadiul de hernie de disc constituită, manifestarea principală este durerea pe picior (sciatica), datorată compresiunii unei rădăcini nervoase. Hernia discului L4 comprimă de obicei rădăcina L5 şi hernia discului L5 rădăcina S1 (rădăcina care iese în dreptul discului de mai jos).
În funcţie de rădăcina afectată, sciatica este resimţită pe faţa laterală a piciorului (pe vipuşcă) sau pe spatele piciorului (până în călcâi). În afară de durere, suferinţa rădăcinii nervoase se poate manifesta şi prin tulburări de sensibilitate (furnicături sau amorţeală) sau scăderea forţei musculare pentru anumiţi muşchi.
În cazul sindromului de coadă de cal durerile sunt pe ambele picioare şi se însoţesc de amorţeli în regiunea genitală, dificultăţi la urinat şi disfuncţie sexuală, datorită compresiunii rădăcinilor sacrate.
Diagnosticul se stabileste pe baza examenului neurologic si RMN.
Tratamentul recomandat in cadrul Centrului Preoteasa:
-in faza acuta, primele 3-4 zile cand durerea este intensa, se recoman:da
- repaus la pat-cu adoptarea unei pozitii antalgice
- administrare de analgezice,antiinflamatoare si miorelaxante
- masaj cu gheata si Terapiile cu lumanari Tade
-in faza subacuta se recomanda:
- Tens, iontoforeza, ultrasunete
- masaje terapeutice
-n faza cronica, cand durerile au cedat si contractura a disparut
- cura cu namol sapropelic -4 serii pe an
- programe de kinetoterapie timp de 6 luni
Se mai recomanda :
-scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze
– dieta personalizata
-cura cu colagen lichid
-diverse suplimente alimentare in functie de afectiuni
Tratamentele cu namol sapropelic pentru afectiuni ginecologice
- cura profilactica primara este indicata in cazul tulburarilor menstruale, dismenoree, frigiditate , in general ,in perioada genitala activa, cand exista riscuri de aparitie a unor procese inflamatorii la nivelul aparatului genital feminin.
- cura profilactica secundara – este indicata bolnavelor cu ginecopatii de tip endocrin si functional, cu episoade de disfunctii genitale in antecedente, pentru prevenirea recidivelor. Se urmareste ameliorarea circulatiei si troficitatii organelor genitale.
- cervicite cronice
- metroanexitele cronice, dupa 3 luni de la ultimul puseu evolutiv
- vulvovaginitele cu tendinte de cronicizare
- parametrite laterale, douglasite
- sterilitatea primara,secundara
- procesele inflamatorii uterine, in hipoplazia uterina
- dismenoreea primara /secundara
- trompe impermeabile(infundate)
Cum iti ingrasi copilul fara sa-ti dai seama?Terapeutica in cazul obezitatii la copii.
Ce este gras este,oare, si sanatos? Sau frumos?Nu intotdeauna si,in niciun caz, atunci cand vorbim de un adult sau un copil.
Din nefericire, excesul ponderal reprezinta o amenintare pentru integritatea fizica si mentala a copiilor in crestere.Parintii secolului XXI se confrunta acum cu necesitatea unei disciplinari alimentare stricte, in conditiile stilului de viata sedentar si a produselor nesanatoase comercializate pe piata.
Cele mai frecvente greseli ale parintilor care isi ingrasa copiii, fara sa isi dea seama:
- Nu accepta ideea ca au un copil gras
Statisticile arata ca, mai putin de 9% dintre parintii copiilor supraponderali, constientizeaza ca micutii lor chiar au o problema importanta cu greutatea.Atunci cand sesizeaza cruda realitate decid sa ignore situatia. Specialistii spun ca obiceiurile nutritionale sanatoase sunt invatate de la cele mai fragede varste. Se inseala tot timpul spunandu-si ca o sa slabeasca pe masura ce creste sau folosesc argumentul „a invatat mult si nu puteam sa-l opresc sa nu manance”.Parintii trateaza copiii ca pe niste adulti,negociaza cu ei si, de cele mai multe ori,din prea multa dragoste,cedeaza in fata copiilor.
2.Influenta bunicilor
Bunicii au un cuvant greu in fata parintilor si foarte usor in fata copiilor.Din prea multa dragoste, ii indoapa si ii compatimesc in permanenta ca parintii nu le dau mancarica pe saturate.Recompensa bunicilor pentru fiecare pupic consta in pungulita cu dulciuri.Dialogul dintre parinti,bunici si copii ar trebui sa existe zilnic.Din pacate, nu prea exista!
3.Odihna de proasta calitate
Cum cina familiilor moderne se indreapta spre ore tot mai tarzii ale serii, iar vizionarea programelor TV se prelungeste pana la miezul noptii, parintii sunt tentati sa isi obisnuiasca micutii cu acelasi program pe care ei insisi il considera normal.Din pacate, copiii de varsta prescolara, care dorm mai putin de 10 ore pe noapte, se expun unui risc crescut de a deveni supraponderali in viitor, din pricina tulburarilor de metabolism.
4.Lipsa de control a gustarilor
Chiar daca ai grija sa eviti alimentele grase si nesanatoase in meniul pe care il pregatesti familiei, copilul tau ar putea servi o cantitate importanta de zahar si carbohidrati nocivi din gustarile pe care le ia in timpul zilei cand nu esti langa el.
5.Sucurile consumate in exces
Copiii adora sucurile, deoarece sunt gustoase si le potolesc setea intr-un mod placut. Din pacate, sucurile din fructe cumparate de la supermarket, sucurile acidulate sau nu, contin cantitati masive de zahar, cat o punga intreaga de bomboane.
Consumul regulat al sucurilor comercializate pe piata conduc in mod sigur la cresterea indexului de masa corporala peste limita normala.
6.Portiile exagerate
Parintii,dar mai ales bunicii, au tendinta sa aprecieze gresit o portie normala pentru necesitatile nutritionale ale unui copil. O cina echilibrata trebuie sa contina 50% fructe si legume, o patrime carbohidrati si o patrime carne. Pentru friptura, portia ideala este dimensiunea palmei copilului.
7.Sedentarismul
Lipsa de miscare este cea mai frecventa cauza a obezitatii,atat la copii, cat si la adulti.Astazi, parintii au tendinta de a le cumpara copiilor cele mai confortabile jucarii,sa nu se oboseasca prea mult.Faptul ca, aceste generatii de copii stau mai mult in casa,in fata televizorului si a calculatorului,ii predispune catre obezitate.Multi parinti sunt multumitica odraslele lor stau cuminti in fata tabletei si mananca dulciurile aduse drept recompensa.
8.Recompensa parintilor
Parintii si, mai ales bunicii, recompenseaza copiii pentru fiecare gest,atitudine, nota buna,cu dulciuri,sucuri si mancarica de la fast food.
9.Conflictul familial
Certurile dintre cei doi soti, dintre bunici si parinti au un impact negativ asupra copilului.Foarte multi copii se inchid in camaruta lor, stau cuminti, departe de zgomotele produse de certuri si mananca dulciuri pana adultii gasesc o cale de dialog.
Conduita terapeutica in cadrul Centrului Preoteasa consta in construirea unei diete personalizate pentru copil,gimnastica medicala si consiliere pentru parinti.Toate acestea au ca tinta echilibrarea mentala si corporala a copilului si restabilirea comunicarii parinte-copil.
Incoming search terms:
- https://www centrulpreoteasa ro/afectiuni-tratate/